• Deň otvorených dverí

              V pondelok 27. februára 2023 mala naša základná škola svoj veľký deň - otvorené dvere pre všetkých predškolákov a ich rodičov.

              Počas celého dňa to boli veľmi príjemné a milé stretnutia, pretože rodičia s budúcimi prváčikmi mali možnosť spoznať krásne priestory našej školy, pani učiteľky aj pani vychovávateľky, pekné triedy i odborné učebne. 

              Boli ste skvelí, milí predškoláci. Tešíme sa na Vás.

              Mgr. Danka Ciesaríková

            • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

              Tak, ako každoročne, aj tento školský rok si 22. 02. 2023 najlepší recitátori našej školy zmerali sily v umeleckom prednese poézie a prózy. Všetkým zúčastneným patrí veľká pochvala. Víťazom blahoželáme a tešíme sa na ich reprezentáciu v okresnom kole. Reprezentovať našu školu pôjdu: Terezka Hrušková z V. C, Nellka Kvašňovská zo VI. D, Miriamka Kaplíková z IX. A  a  Sárka Takáčová zo VII. A.

              Mgr. Mária Šudová

            • Medzinárodný deň materinského jazyka

              21. február - je celosvetovo známy ako Medzinárodný deň materinského jazyka (International Mother Language Day) a bol ním prehlásený na výročnej 30. UNESCO konferencii v novembri 1999. Cieľom  tohto dňa je pripomenutie, poznávanie a precvičovanie materinských jazykov po celom svete.

              Tento deň bol vhodnou príležitosťou aj pre dievčatá a chlapcov z II. B pripomenúť si, že zásluhou svätých Cyrila a Metoda, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra a ďalších má slovenský jazyk kodifikovanú podobu a denne ho používame ako štátny jazyk. Nie pre každého je to samozrejmosť. V niektorých krajinách zomierali ľudia protestujúci za rovnoprávnosť svojho jazyka. Ani pre nášho spolužiaka Nama nie je slovenský jazyk materinským jazykom. Na Slovensku žije len niekoľko mesiacov a materinským jazykom je pre neho vietnamčina. Deti si vyskúšali, aké je náročné, učiť sa v neznámom jazyku a Nam sa zahral na pána učiteľa. Mali sme problém si nielen zapamätať pár slov, ale hlavne vysloviť ich správne. Náš pestrý program pokračoval a deti sa oboznámili s novými pojmami -  írečitý, palindróm (tie dokonca začali aj vymýšľať), naučili sa navzájom nové jazykolamy a hľadali sme aj najkrajšie slovenské slovo. Komplex aktivít zameraných na vyzdvihnutie hodnôt a zviditeľňovanie materinského jazyka vyvrcholil tvorbou plagátiku, v ktorom využili svoju tvorivosť.

              Mgr. Zuzana Nemčeková

            • Fašiangová zábava

              Fašiangy sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím. Je to obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Počas fašiangov prevláda bujará zábava, organizujú sa svadby a zabíjačky, hlavne posledné tri dni sú vyplnené zábavami, spevom, tancom a jedením.

              S týmto prekrásnym starovekým sviatkom sa zoznamovali aj druháčikovia z II. B. Vyrábali si masky, tvorili, hrali, spievali a tancovali. Dozvedeli sa aj veľa nového, napr. že slová jednej z najznámejších a na Slovensku najrozšírenejších fašiangových pesničiek „Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde“, nie sú úplne pravdivé. Po správnosti nasleduje po Fašiangoch Veľká noc a presne sedem týždňov po Veľkej noci prichádzajú turičné sviatky.

              A ako sa na fašiangy patrí, zábavu zavŕšili dievčatá a chlapci hodovaním, v ktorom nechýbalo typické fašiangové jedlo- šišky.

              Mgr. Zuzana Nemčeková

            • Fašiangy

              Je to obdobie, ktoré predstavuje prechod medzi zimou a jarou. Trvajú od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Celé obdobie je spájané s veselosťou, zábavami, plesmi. Neodmysliteľnou súčasťou sú fašiangové sprievody, plné masiek, zabíjačky, svadby, pečenie šišiek...

              Žiaci II. A triedy navštívili Svadobný palác v Bytči. Vypočuli si prednášku doplnenú dobovými fotografiami a videami o zvykoch a tradíciách spojených s fašiangovým obdobím. Zistili, ktoré zvieratá v sprievode nesmú chýbať, ako sa tancovali tradičné tance. Aké zvyky a tradície sú spojené s týmto obdobím na Slovensku a v iných krajinách sveta. V tvorivých dieľňach využili svoje zručnosti a fantáziu pri tvorbe masiek.

              Mgr. Ľubica Gabajová

            • Karneval ŠKD

              V piatok 17. februára 2023 sa uskutočnil tradičný Karneval ŠKD. Po dvojročnej prestávke sme sa opäť stretli na spoločnej zábave v maskách. Pani vychovávateľky počas celého týždňa pracovali ako včielky aby spoločnými silami pripravili všetko, čo ku správnemu karnevalu patrí. Náš školský klub v súčasnosti navštevuje takmer 260 detí, ktoré sú rozdelené do desiatich oddelení. Aj keď niektoré deti sa žiaľ,  pre chorobu nemohli zúčastniť, väčšina z nás sa po skončení vyučovania stretla vo veľkej telocvični a každý kút sa ozýval  veselým džavotom a smiechom. Nápadité   masky vytvorili pestrofarebný  sprievod, ktorý zaplnil celý priestor telocvične.  Po spoločnej promenáde a predstavení jednotlivých oddelení  sa deti sa spoločne zabavili pri tanečných hrách, diskotéke. Počas zábavy netrpezlivo očakávali  malé prestávky, ktoré boli určené pre tombolu. Pani zástupkyňa Janka Praženicová mala šťastnú ruku a vďaka bohatej tombole sme mohli potešiť veľký počet detí. Aj keď sa samozrejme šťastie neusmialo na každého, nikto určite neodchádzal smutný. Na každé dieťa okrem zábavy čakal malý balíček s občerstvením.

              V mene všetkých detí ďakujeme pánovi zástupcovi Mgr.  Jankovi Ciesaríkovi, ktorý sa nám počas celého popoludnia staral o hudobný sprievod  a pani zástupkyni Mgr. Janke Praženicovej za  pomoc pri žrebovaní.

              Ďakujeme pani riaditeľke Mgr. Kataríne Hromcovej a ZRPŠ za finančný príspevok a občerstvenie.

              Veľké poďakovanie patrí rodičom, ktorí nám nezištne prispeli hodnotnými cenami do našej tomboly. Sú to rodičia Timejky Kupčuliakovej, Emky Dunajovej, Zarky Fukovej, Agátky Kardošovej, Mišky Moravcovej všetky  z 1.A,  Timejky Brisudovej, Natálky Čičkovej, Lucasa Galka, Mišky Garčárovej, Adelky Hryzákovej, Jakubka Hryzáka, Martinka Šamaja, Adamka Uradníka, Emily Zacharovej  z 1.C, Riška a Maxima Sýrnych, Paľka Cigánika, Ondríka Šimáka, Ľubomíra Matea Laščeka, Timka Cudráka z 1.D, Elišky Červencovej a Martinky Helmešovej z 2.A, Robka Škrkoňa z 2.B, Klárky Kurejovej, Miška Fundárka, Matiasa Košúta z 2.C, Melissky Gálikovej z 2.D, Mišky Balážovej,  Ronky Chovancovej, Jurka Valčuhu z 3.A, Emilie Marie Bennett,  Natálky Mikovej, Lucky Ficekovej, Dominiky Hrabošovej, Karinky Michálkovej z 3.B, Adamka Šupíka a Sárky Hrabovskej  z 3.D, Laurinky Papánkovej zo  4.A, Samka Burandu zo 4.B, Janka Hranicu a Nikolky Mendelovej zo 4.C, Matúška Maka, Betky Tichej a Mišky Dzúrikovej zo 4.D.

              Ďakujeme a tešíme sa na opätovné stretnutie na budúci rok.

              vychovávateľky ŠKD

            • Druhácke pokusy

              Na hodinách prvouky sa deti oboznámili s pojmami rozpustnosť látok vo vode, filtrácia a odparovanie.  Svoje vedomosti si dievčatá a chlapci z II. B overovali priamo v praxi. 

              Pokusmi skúmali: rozpúšťanie látok vo vode, akým spôsobom je možné rozpúšťanie urýchliť, na základe pokusov vedia popísať proces filtrácie... Deti sa nielen zabavili, ale aj nadobudli zručnosti priamo v praxi.

              Mgr. Zuzana Nemčeková

               

            • Biologická olympiáda - školské kolo

              Dňa 17.2. sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády. Úspešnými riešiteľmi sú v kategórií E, odbornosti botanika: Tamarka Struhalová, z triedy IX. B, ktorá v riešení úloh získala získala plný počet bodov.

              V kategória E, odbornosť zoológia  postupujú do okresného kola dvaja žiaci: Miriamka Kapliková z IX. A triedy a Sonička Brezaniová zo VI. B triedy.

              V katerórií E, odbornosti geológia postupuje: Samko Boskovič z triedy IX. A. 

              Všetkým úspešným riešiteľom biologickej olympiády srdečne blahoželáme a držíme palce v okresnom kole.

              Ing. Martina Hrušíková

            • Februárové aktivity

              Za oknami smiech a tanec, fašiangový harmatanec.

              Prišli masky, je tu bál, fašiangový karneval.

               

              Celý deň v 3.C bol plný hudby, tanca, spevu, súťaží a tvorivosti.

              Nechýbali ani tradičné šišky s džemom.

              Pieseň: Keď si šťastný..., ktorou sa končil bál, presne vystihla náladu aká vládla počas celého dopoludnia.

              Mgr. Alena Galovičová

            • Deň profesií

              Dňa 7.2.2023 sa v kultúrnom dome v Bytči konal Deň profesií pod záštitou našej školy, kde sa mali možnosť žiaci základných škôl prevažne nášho okresu bližšie oboznámiť s rôznymi strednými školami v Bytči, Žiline a Považskej Bystrici a možnosťami štúdia na daných školách.

              Mgr. Ján Rábara

            • Canisterapia v ŠKD

              Canisterapia je pre  dieťa zdrojom nových podnetov, pre dieťa so zdravotným hendikepom môže byť spestrením liečby. Je to jeden z druhov terapie so zvieratami a nachádza uplatnenie  ako pomocná psychoterapeutická metóda. Pomáha predovšetkým deťom, u ktorých je potrebné riešiť rôzne prejavy hyperaktívneho správania,  stimuluje oblasti zrakového, sluchového, hmatového vnímania zlepšuje percepčné schopnosti na základe senzorických stimulácií, rozvíja kognitívne funkcie, stimuluje pozornosť.

              Zo socializačného hľadiska pomáha tento spôsob terapie budovať sociálne väzby a sebavedomie, posilňuje samostatnosť a zodpovednosť za samostatné konanie, zvyšuje schopnosť porozumenia. V interakcii so psom sa dieťa spontánne učí prostredníctvom hry a na základe pozitívneho zážitku.

              Deti navštevujúce ŠKD majú v popoludňajších hodinách možnosť pocítiť  pozitívne účinky canisterapie. Vďaka projektu Nadácie Volkswagen Slovakia – inkluzívna škola a v spolupráci so školským podporným tímom sa počas celého školského roka uskutočňujú pravidelné stretnutia s MVDr. Dankou Palušovou a psím terapeutom Orchideou. Pani doktorka prichádza  každý piatok popoludní, počas odpočinkovej a rekreačnej činnosti v ŠKD. Deti z jednotlivých oddelení sa postupne zúčastňujú na terapeutických stretnutiach, počas ktorých sa  zapájajú do aktivít, ktoré sú zamerané na nácvik koncentrácie, spoluprácu, empatiu, prispievajú k duševnej rovnováhe. Pani doktorka je skúsená terapeutka, ktorá dokáže zaujať deti a nenásilným spôsobom ich zapojiť do spoločných aktivít. Deti najviac ocenili aktivitu, pri ktorej Orchidea trpezlivo plnila zadané povely. Zábavu si užili aj pri spoločnom posúvaní granule cez plastovú hadicu, či pri posúvaní granuliek prostredníctvom lyžíc a kliešťov. Svoju obratnosť a motoriku si mohli vyskúšať pri prekonávaní prekážkovej dráhy. Okrem aktivít sa deti dozvedeli o zaujímavých aspektoch  výcviku psov určených na terapiu, či o základných pravidlách, ktoré by mali dodržiavať pri kontakte so psom.

              Na poslednom stretnutí pripravila pani doktorka pre deti malé prekvapenie. Predstavila deťom  desaťtýždňové šteniatko Elizabeth, ktoré bude po výcviku ďalším psím terapeutom. Orchidea s Elizabeth budú súčasťou nasledujúcich stretnutí, ktoré budú prebiehať  až do konca školského roka 

            • Výtvarná výchova počas zimných mesiacov

              V posledných rokoch k nám pani Zima neprichádza na bielom koni, keď meniny majú všetci Martinovia. Vianočné sviatky bývajú už na blate, hoci aj Kataríny predtým prišli na blate a snehu a mrazivých dní býva už menej ako v minulosti. Prinášame Vám ukážku niektorých výtvarných prác našich žiakov 2. stupňa, ktoré vytvorili počas zimných mesiacov (december - január) a sú inšpirované poväčšine zimnou tematikou.

              Mgr. Lívia Longauerová

            • Beseda s pani MUDr. Jarkou Múdrou

              V stredu 7. 2. 2023 opäť medzi nás prišla pani doktorka Jarka Múdra. Je to mama našej spolužiačky Šarlotky. Poznáme ju už z prvého ročníka, kedy nám prišla porozprávať o tom, ako sa máme chrániť pred ochorením.

              Teraz prišla, aby sme sa porozprávali o potrebe zdravej výživy pre náš organizmus. Zistili sme, že niektorí z nás sa stravujú zdravo, niektorí by zas mali na tom trošku popracovať a stravovať sa zdravšie. Robili sme aj pokusy. Videli sme, čo by sa dialo v našom žalúdku, keby sme jedli cukríky a zapili ich Coca colou. Pochopili sme, že aj nápoje musíme piť zdravé. Coca cola, energetické nápoje naozaj nie sú pitie pre nás. Chceme piť a stravovať sa zdravo, aby sme netrápili naše telo.

              Ďalšou témou boli úrazy. Videli sme video, ako na lyžiarskom svahu lyžiar zhodil dievčatko, lebo bol nepozorný. Všetci sme sa naľakali, lebo to bol naozaj škaredý pád. Rozprávali sme sa o tom, že pri hrách, športovaní a iných činnostiach si na seba tiež musíme dávať pozor, aby sme sa vždy domov vrátili zdraví a bez ublíženia.

              Pani doktorke Múdrej veľmi ďakujeme, že medzi nás opäť prišla.

              žiaci zo 4.D triedy

            • Lopárovačka s deťmi z ŠKD

              Deň v ŠKD môže vyzerať aj práve takto. Kopce zapadané snehom, lopáre do ruky a zábava sa môže začať. Koniec tohto týždňa sme s našimi deťmi zakončili skvelou lopárovačkou, ktorú si všetci do sýtosti užili a už teraz sa tešíme na naše ďalšie spoločné dobrodružstvá. 

              vychovávateľky ŠKD

            • Zimná sánkovačka

              So zimou sa spájajú rôzne zimné aktivity a športy. Deti z ŠKD boli v utorok 7.2.2023 na zimnej sánkovačke na "kaplnke". Každý si doniesol klzáky, boby. Všetci sa spolu vyšantili a vybláznili. Odchádzali s úsmevom na perách a s peknými zážitkami.

              vychovávateľky ŠKD

            • Prírodno-enviromentálna výchova v ŠKD

              Podstatnú časť činnosti v školskom klube detí tvoria aktivity, ktoré napĺňajú ciele jednotlivých tematických oblastí výchovy (TOV). Tie sa pravidelne striedajú počas týždňa a prelínajú sa so všetkými výchovnými aktivitami. V rámci prírodno-environmentálnej TOV sa deti z V. a VI. oddelenia zúčastnili na poznávacej vychádzke.  Pri prechádzke zimnou prírodou mohli pozorovať stopy zvierat v snehu, dozvedeli sa zaujímavosti o živote lesných zvierat v zimnom období. V lese umiestnili vlastnoručne zhotovené kŕmidlo pre drobné vtáctvo a zároveň sa naučili, ktoré druhy semien sú vhodné na prikrmovanie. Po krátkom oddychu a občerstvení sa deti zabavili pri spoločnom vyšľapávaní špirály v snehu.

              Mgr. Danka Homolíková

              Mgr. Ľudmila Skatuloková

                                                              

            • Dejepisná olympiáda - okresné kolo

              Dňa 8. februára 2023 sa v CVČ Bytča konalo okresné kolo Dejepisnej olympiády.

              Našu školu reprezentovali piati víťazi školského kola.

              - kategória F: Oliver Bučo (VI. D), Martin Štefún (VI. D)

              - kategória E: Martin Puchoň (VII. A)

              - kategória C: Samuel Boskovič (IX. A), Peter Ondrušek (IX. D).

              Žiaci riešili test zo všeobecných dejín, monotematického celku a regionálnych dejín. Na stupni víťazov sa umiestnili dvaja deviataci: Peter Ondrušek (2. miesto), Samuel Boskovič (3. miesto). Peter sa popasuje s ďalšími otázkami v krajskom kole, ktoré sa bude konať 3. 4. 2023 v Martine.

              Blahoželáme!

              Mgr. Tatiana Výcha

            • Všetkovedko

              V novembri  na našej škole prebehla pre žiakov prvého stupňa celoslovenská vedomostná súťaž Všetkovedko.

              Do súťaže sa zapojilo 14 žiakov, ktorí bojovali o titul Všetkovedko. Riešili zaujímavé logické úlohy z rôznych oblastí.  Za svoje vedomosti a úsilie boli všetci žiaci odmenení diplomom a podľa úspešnosti vecnou odmenou.

              A kto sa stal Všetkovedkom školy?

              • 2. A – Eliška Červencová
              • 2. B – Olívia Harciníková
              • 3. C – Stella Mičušíková
              • 4. C – Nikola Mendelová

              Titul Všetkovedkov učeň získali:

              • 3. B – Ella Lokajová, Jakub Gavlas
              • 3. C – Sandra Jendrisková, Sofia Salajková, Alex Kubala, Filip Komačka
              • 4. A – Alexandra Sulíková, Tomáš Hajdák
              • 4. D – Laura Takáčová, Alžbeta Tichá

              Srdečne blahoželáme všetkým úspešným riešiteľom!

              Mgr. Zuzana Hrušková

      • Kontakt

        • Základná škola Bytča, Ulica mieru 1235, 014 01 Bytča
        • +421 907 803 874
        • Riaditeľka školy: Mgr. Katarína Hromcová - +421 907 803 874 Zástupcovia riaditeľky školy: - Mgr. Janka Praženicová - +421 915 867 468 - PaedDr. Mária Konečná - +421 905 689 977 - Mgr. Ján Ciesarík - +421 915 867 470 Školský klub detí: - Mgr. Danka Homolíková - +421 915 989 447 Výchovný poradca: - Mgr. Renáta Minarčíková - +421 908 968 317 Účtovníčka: - Mária Bušovská - +421 915 867 471 Práce a mzdy: - Evka Švichká -+421 908 918 701 - Margita Gajdošíková - +421 915 867 473 Školníčka: +421 915 989 448 Údržbár-kurič: +421 917 274 512 Správca areálu: +421 948 007 702 Vedúca školskej jedálne: - Miriam Gašpieríková, 041 553 3855, 0944 330 855, sjmieru@bytca.sk
        • Ul.mieru 1235 014 01 Bytča Slovakia
      • Prihlásenie